ESTA Україна

Виступ Катерини Завалко на конференції в Кремоні

Членкиня Громадської організації ESTA-Україна, професор НПУ ім. М.П. Драгоманова Катерина Завалко навесні 2019 р. відвідала Європейську конференцію “ESTA-2019”, яка проходила в Кремоні (Італія). Вона взяла участь в Круглому столі про особливості системи музичного виховання в різних країнах, де розповідала про українську мистецьку освіту і виступила з презентацією, тема якої була присвячена тому, як навчити юних скрипалів займатися самостійно.

Презентація напрацювань на цю тему на професійній конференції стала завершальним і красивим етапом.

Катерина написала в своєму блозі: “А починалося все три роки тому. Саме тоді я шукала рішення для проблеми як допомогти моїй дочці і учням навчитися ефективно займатися вдома. Адже не секрет, що основна робота робиться не в класі з педагогом, а вдома під час самостійних занять. Оскільки я дуже люблю впроваджувати різні інноваційні форми роботи, я розробила онлайн курс і запропонувала моїм учням і доньці присвятити місяць навчання основам самостійної роботи. Оскільки я максималіст, то в процесі організації занять я розробила програму, яка вимагала поглибленого навчання аж 6 днів на тиждень. Забігаючи наперед скажу, що таке інтенсивне навчання себе виправдало. Отже, курс складався з 8 тем, кожну тему ми освоювали три дні, відповідно кожен день діти отримували спеціальне домашнє завдання від мене. Учасники записували відео і отримували зворотний зв’язок, а також спілкувалися один з одним в закритій групі.
Для курсу я вибрала такі теми:
▪ 1. Плануємо самостійні заняття
▪ 2. Працюємо над свободою ігрових рухів і звуком
▪ 3. Слухаємо себе і контролюємо свою інтонацію
▪ 4. Виховуємо почуття ритму
▪ 5. Плануємо розвиток (нарощування) скрипкової техніки
▪ 6. Засвоюємо основи емоційного виконання
▪ 7. Засвоюємо стратегії вивчення твори напам’ять
▪ 8. Готуємося до концертного виступу
Оскільки курс пройшов дуже вдало, і я отримала позитивний зворотний зв’язок від батьків, то за матеріалами курсу я надрукувала посібник “Самостійна робота скрипаля”. Саме ця робота і стала основним матеріалом для моєї презентації на конференції.
Окремий виклик на конференції для мене полягав в презентації власної роботи англійською мовою, адже мені набагато простіше сприймати і читати, ніж говорити. Думаю, що виступ був вдалим, адже я отримала позитивний зворотний зв’язок від слухачів, які чекають англійську версію посібника”.

       

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *